Toiminta ja talous

Suunnittelemme toiminnan ja talouden aina seuraavaksi kolmeksi vuodeksi ja laadimme talousarvion vuodeksi voimassa olevan strategian linjausten mukaisesti. Talousarvio perustuu vuosittain jäsenkuntien kanssa tehtäviin palvelusopimuksiin.

Valtaosa eli lähes 80 prosenttia tuotoistamme tulee jäsenkunnille myytävistä palveluista, lisäksi saamme tuottoja muusta myynnistä ja asiakasmaksuista sekä valtiolta vuosittain määrärahaa opetus- ja tutkimustoimintaan.

Menoista suurin osa on henkilöstökuluja, lisäksi toimintakuluihin kuuluvat palvelujen ja materiaalien ostot, kuten lääkkeet, hoito- ja muut tarvikkeet.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden onnistumista mitataan vuosittain asiakkuuteen, prosesseihin, henkilöstöön ja uudistumiseen sekä talouteen liittyvillä mittareilla.

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2018

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 kunnan muodostama kuntayhtymä, jonka alueella oli vuoden 2017 väestötietojen mukaan 532 417 asukasta.

Sairaanhoitopiirin jäsenkuntia ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvat Tampereen yliopistollisen sairaalan viisi toimipistettä: Tays Keskussairaala, Tays Hatanpää, Tays Pitkäniemi, Tays Sastamala ja Tays Valkeakoski. Vuonna 2018 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin konsernin sairaaloissa hoidettiin 209 076 eri potilasta.

Kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa tehdyt palvelusopimukset määrittelevät tuotettavien palveluiden määrän ja valikoiman. Sopimuksen perustuvat väestön ennakoituihin palvelutarpeisiin. Sen lisäksi valinnanvapautta hyödyntämällä Taysiin ja tytäryhtiöihin hakeutuu vuosittain merkittävä määrä potilaita.

Yliopistollinen sairaala tuottaa palveluja erityisvastuualueensa sairaanhoitopiireille, joita ovat Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit. Tays siis tuottaa erityistason sairaanhoidon palveluja lähes miljoonalle suomalaiselle.

Vuonna 2018 sairaanhoitopiirin toimintatuotot olivat 884,7 miljoonaa euroa ja tilikauden alijäämä 4,3 miljoonaa euroa. Koko konsernin tuotot olivat 957,3 miljoonaa euroa ja ylijäämä 2,4 miljoonaa.

Konsernissa työskenteli vuonna 2018 kaikkiaan 9359 henkilöä. Henkilöstöstä 63 prosenttia on hoitohenkilöstöä, noin 13 prosenttia huoltohenkilöstöä ja noin 15 prosenttia lääkärihenkilöstöä. Vajaa kymmenesosa henkilöstöstä on hallinto- ja toimistohenkilöstöä ja tutkimushenkilöstöä.

Tytär- ja osakkuusyhteisöt

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tytäryhtiöitä ovat Coxa Oy, Fimlab Laboratoriot Oy ja TAYS Sydänkeskus Oy. Tytäryhteisöistä Tampereen yliopistollisen sairaalan tukisäätiö ja Koulutussäätiö yhdistyivät loppuvuodesta 2017. Yhdistyneen Tampereen yliopistollisen sairaalan tukisäätiön kautta konserniin kuuluvat myös Kissantassu-yhtiöt.

Sairaanhoitopiiri on osakkaana myös tukipalveluja tuottavassa Tuomi Logistiikka Oy:ssä, työterveyshuollosta vastaavassa Pirte Oy:ssä, tietohallinnon palveluja tuottavassa Istekki Oy:ssä sekä lääkärihelikopteripalveluja tuottavassa FinnHEMS Oy:ssä sekä As Oy Asemanmutkassa.

Vastuuhenkilöt

Talousjohtaja Pasi Virtanen
Laskentapäällikkö Mikko Hannola