Toiminta ja talous

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 kunnan muodostama kuntayhtymä. Taysin viidessä eri toimipisteessä hoidetaan yli 210 000 eri potilasta vuosittain. Laadimme vuosittain talousarvion voimassa olevan strategian linjausten mukaisesti.

Valtaosa eli lähes 80 prosenttia tuotoistamme tulee jäsenkunnille myytävistä palveluista. Lisäksi saamme tuottoja muusta myynnistä ja asiakasmaksuista sekä valtiolta vuosittain määrärahaa opetus- ja tutkimustoimintaan. Kuluista suurin osa on henkilöstökuluja, lisäksi toimintakuluihin kuuluvat palvelujen ja materiaalien ostot, kuten lääkkeet, hoito- ja muut tarvikkeet.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden onnistumista mitataan vuosittain asiakkuuteen, prosesseihin, henkilöstöön ja uudistumiseen sekä talouteen liittyvillä mittareilla.

Toiminta- ja talouskatsaus

Kuukausittainen talous- ja toimintakatsaus sisältää talouden ja toiminnan seurantatietoa, hoitoonpääsyaikoja sekä palvelujen kysynnän ja tuotannon kehitystä.

Siirry toiminta- ja talouskatsaukseen:

Mistä rahat tulevat ja miten ne käytetään?

Taysin talouden visualisointia pääset tarkastelemaan erillisestä verkkopalvelusta. Sinun ei tarvitse kirjautua palveluun.

Visualisoinnista käy ilmi, mistä Taysin toiminnan pyörittämiseen tarvittavat rahat tulevat, mihin ne käytetään ja mitä toiminnalla saadaan aikaiseksi. Virtojen paksuus kertoo rahavirtojen suuruudesta ja merkityksestä. Tuloja voi tarkastella verkkopalvelussa maksajittain tai tulolajeittain ja menoja puolestaan organisaation mukaisesti tai kokonaiskuvana kululajeittain.

Voit myös vaihtaa tarkastelukulmaa. Virtojen yhteydessä oleva nuoli kertoo muutoksesta vuodesta 2018 vuoden 2022 talousarvioon saakka. Painamalla jotain virtaa kuvasta historiatieto saadaan aukeamaan suurempaan kuvaan ja voidaan myös lukita vertailtavaksi.

Omistukset ja yhteistyö

Sairaanhoitopiirin jäsenkuntia ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvat Tampereen yliopistollisen sairaalan viisi toimipistettä: Tays Keskussairaala, Tays Hatanpää, Tays Pitkäniemi, Tays Sastamala ja Tays Valkeakoski.

Yliopistollinen sairaala tuottaa palveluja erityisvastuualueensa sairaanhoitopiireille, joita ovat Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit. Tays siis tuottaa erityistason sairaanhoidon palveluja lähes miljoonalle suomalaiselle.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tytäryhtiöitä ovat Coxa Oy, Fimlab Laboratoriot Oy, TAYS Sydänkeskus Oy, Tays Kehitysyhtiö Oy ja Tampereen yliopistollisen sairaalan tukisäätiö. TAYS Tukisäätiön kautta konserniin kuuluvat myös Kissantassu-yhtiöt.

Sairaanhoitopiirin osakkuusyhtiöitä ovat hankintapalveluja tuottava Tuomi Logistiikka Oy, työterveyshuollosta vastaava Tullinkulman työterveys Oy (Pirte), tietohallinnon palveluja tuottava Istekki Oy sekä talous- ja henkilöstöhallinnon peruspalveluja tuottava Monetra Pirkanmaa Oy. Lisäksi sairaanhoitopiiri on osakkaana muun muassa pesulapalveluja tuottavassa Sakupe Oy:ssä sekä ruokapalveluja tuottavassa Pirkanmaan Voimia Oy:ssä.

Vastuuhenkilöt

Talousjohtaja Pasi Virtanen
Laskentapäällikkö Mikko Hannola
Vs. laskentapäällikkö Sonja Lohilahti