Tays Pitkäniemen hallintorakennus ja puistokäytävä

Tays Pitkäniemi

Tutkimme ja hoidamme valtaosan Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrisista potilaista Nokialla sijaitsevassa Pitkäniemen sairaalassa. Vastaamme psykiatrisesta päivystyksestä, vuodeosasto- ja poliklinikkahoidosta sekä terapiapalveluista. Tarjoamme alueella myös kaikki Taysin kehitysvammahuollon palvelut.

Psykiatria

Tays Pitkäniemen sairaalassa hoidetaan aikuisia potilaita. Lasten ja nuorten psykiatriset tutkimukset ja hoito on keskitetty Tays Keskussairaalaan Tampereelle.

Yli 80 prosenttia aikuispotilaista tulee hoitoon päivystyspotilaina, ja sairaalahoito kestää yleensä 2–3 viikkoa. Sairaansijoja meillä on yhteensä noin 200. Taysin psykiatriseen hoitoon tarvitaan aina lääkärin lähete.

Tays Pitkäniemessä tutkimme ja hoidamme muun muassa:

  • äkillisiä ja vakavia mielenterveyden häiriöitä, kuten psykoosi, skitsofrenia, vakavat mielialahäiriöt, persoonallisuushäiriöt, vaikeat kriisit, päihdepsykoosit, syömishäiriöt ja erilaiset riippuvuudet
  • neurologisiin sairauksiin ja aivovammoihin liittyviä psykiatrisia oireita
  • tahdosta riippumatonta hoitoa tarvitsevia
  • päihteisiin eli alkoholiin, lääkkeisiin ja huumeisiin liittyviä sairauksia

Vastuuhenkilöt

Toimialuejohtaja, ylilääkäri Hanna-Mari Alanen
 

Kehitysvammahuolto

Pitkäniemen alueella sijaitsevat myös Taysin kehitysvammahuollon tukikeskus ja hoivapalvelujen yksikkö. Myös kehitysvammapoliklinikka siirtyy Keskussairaalasta Pitkäniemeen 30.12.2019.

Asiakkaat tulevat meille pääasiassa määräaikaiseen kuntoutukseen, tutkimus-, kriisi- tai hoitojaksolle. Pitkäniemessä on erinomaiset tilat liikuntaa, fysio- ja toimintaterapiaa sekä vesiterapiaa varten. Voimme myös hyödyntää musiikkia ja tukea aistien toimintaa eri tavoin.

Vastuuhenkilöt

Toimialuejohtaja Tuulikki Parikka
Vastuualuejohtaja, palvelupäällikkö Vuokko Sivula
Vastuualuejohtaja, ylilääkäri Nina Bjelogrlic-Laakso