EEG, elektroenkefalografia

Aivosähkökäyrätutkimus

Aivosähkökäyrä- eli EEG-tutkimusta käytetään toiminnallisten aivohäiriöiden, erityisesti epilepsian, diagnostiikassa. EEG:llä voidaan tutkia myös keskushermoston tulehdusten sekä aineenvaihdunnallisten ja aivoverenkierrollisten syiden aiheuttamia aivotoiminnan häiriöitä, seurata eteneviä aivosairauksia, selvitellä kehitysviiveitä sekä arvioida tajuttoman potilaan ennustetta.

Aivosähkökäyrän mittaamiseen käytetään yleensä kumiverkolla pään pinnalle, hiusten sekaan kiinnitettäviä elektrodeja tai erityistä EEG:n mittaukseen tarkoitettua myssyä.

Tutkimuksessa rekisteröidään myös silmänliikkeitä, sydämen rytmiä sekä hengitysliikkeitä. Lisäksi joskus rekisteröidään lihasaktiviteettia esimerkiksi raajoista. Tutkimuksesta tallennetaan kuva ja ääni.

Aivosähkökäyrätutkimukseen valmistautuminen

Säännöllisesti otettavat lääkkeet voi ottaa tavalliseen tapaan, jos erillistä ohjetta ei ole annettu. Tutkimuspäivänä on vältettävä tarvittaessa otettavaa lääkitystä, mikäli se ei ole hoidon kannalta välttämätöntä.

Tutkimuspäivänä kannattaa välttää päiväunia, koska tutkimuksen aikana nukkuminen on suotavaa. Syödä ja juoda saa tavalliseen tapaan, mikäli erillistä ohjetta ei ole annettu.

Tutkimukseen tultaessa hiusten ja kasvojen tulisi olla puhtaat, sillä elektrodit toimivat paremmin puhtaassa, rasvattomassa ihossa. Hiustenmuotoilutuotteita tai kasvovoiteita ei saa käyttää. Pyydämme välttämään myös voimakkaiden hajusteiden käyttöä.

Tutkimuskäynti

Tutkimuksen valmistelee ja rekisteröi kliinisen neurofysiologian hoitaja. Tutkimus valmisteluineen kestää noin tunnin, josta aivosähkökäyrän rekisteröintiaikaa on 30 minuuttia. Aivosähkökäyrää mittaavien elektrodien kiinnitys voi tuntua epämukavalta, mutta tutkimus on kivuton ja täysin turvallinen.

Valmistelujen alkaessa on otettava mahdolliset silmälasit ja korvakorut pois. Aivosähkökäyrän mittaamista varten pään pinnalle hiusten sekaan kiinnitetään elektrodeja kumiverkon avulla. Elektrodeihin laitetaan vesiliukoista suolapastaa, joka varmistaa hyvän johtavuuden.

Rekisteröinnin ajan tutkittava henkilö makaa mahdollisimman rentona sängyllä selällään. Rekisteröinnin aikana tehdään aktivaatioita. Vilkkuvaloaktivaatiossa tutkittavan yläpuolella vilkkuu valo eri nopeuksilla, ja häntä pyydetään sulkemaan ja avaamaan silmiään. Hyperventilaatioaktivaatiossa pyydetään hengittämään voimakkaasti sisään ja ulos muutamien minuuttien ajan.

Rekisteröinnin loppupuolella tutkittavan henkilön on tarkoitus yrittää nukahtaa.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen elektrodit irrotetaan. Hiusten sekaan voi jäädä vesiliukoista suolapastaa, mutta se lähtee seuraavassa hiustenpesussa.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri laatii EEG-tutkimuksesta lausunnon tutkimukseen lähettäneelle lääkärille. Lähettävä lääkäri kertoo tutkimustulokset potilaalle myöhemmin.