Lasten laaja unipolygrafia

Lasten unitutkimus

Lasten laaja unipolygrafia on yhden yön pituinen unilaboratoriossa nukuttava unitutkimus, jolla selvitetään unen laatua ja rakennetta sekä mahdollisia unenaikaisia häiriöitä. Sitä käytetään myös liikaunisuussairauksien, kuten narkolepsian ja hypersomnian, sekä erilaisten unihäiriöiden eli parasomnioiden toteamiseen.

Unitutkimuksessa rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa, silmänliikkeitä, purentalihasten aktiviteettia, nenän ja suun hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, kuorsausta, veren happikylläisyyttä, sydämen rytmiä ja syketaajuutta sekä jalkojen lihasaktiviteettia ja nukkumisasentoa. Tutkimuksesta tallennetaan myös kuva ja ääni.

Jotta tutkimus onnistuisi, on huoltajan oltava lapsen seurana koko tutkimuksen ajan. Huoltajan tehtävänä on huolehtia lapsen normaaleista päivittäisistä tarpeista, joten hän yöpyy lapsen kanssa samassa huoneessa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, asiasta on ilmoitettava mahdollisimman pian lasten neurologian yksikköön.

Lasten unitutkimukseen valmistautuminen

Kutsukirjeen mukana lähetämme unenseurantataulukon, jota huoltaja täyttää kahden viikon ajan ennen tutkimuskäyntiä. Mikäli kutsukirjeen vastaanottamisesta on alle kaksi viikkoa tutkimuskäyntiin, täytetään seurantataulukkoa sen vastaanottamisesta tutkimuskäyntiin asti.

Lisäksi täytetään lapsen unta koskeva kyselykaavake valmiiksi tutkimuskäyntiä varten.

Joskus unitutkimukseen valmistautumiseen liittyy joidenkin unen rakenteeseen vaikuttavien lääkkeiden asteittainen lopettaminen ennen tutkimuskäyntiä. Tämän ohjeistaa lapsen tutkimukseen lähettänyt lääkäri.

Mikäli lääkäri on antanut lääkepudotusohjeet, on niitä noudatettava ennen tutkimuskäyntiä. Jos erillisiä ohjeita ei ole annettu, voi noudattaa lapsen normaalia säännöllistä lääkitystä.

Tutkimusta edeltävänä vuorokautena täytyy välttää ylimääräistä valvomista. Myöskään piristäviä elintarvikkeita, kuten kola- tai energiajuomia, kahvia, teetä tai suklaata, ei saa käyttää tavallista enempää.

Tutkimukseen ei voi tulla, jos lapsi sairastuu niin, että se vaikuttaa yöuneen tai hengittämiseen yön aikana. Esimerkiksi hengitystieinfektio vääristää tutkimustuloksia. Tällöin tutkimusaika tulisi perua mahdollisimman pian ilmoittamalla siitä unilaboratorion sihteerille tai hoitajalle.

Ennen tutkimukseen saapumista

Ennen tutkimuskäyntiä lapsen täytyy peseytyä. Erityisesti hiukset ja kasvot on pestävä, koska elektrodit kiinnittyvät paremmin puhtaisiin, rasvattomiin hiuksiin ja ihoon. Pesun jälkeen ei saa käyttää hiustenmuotoilutuotteita tai ihovoiteita. Pyydämme myös välttämään voimakkaiden hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksessa kummankin käden etu- tai keskisormeen asennetaan veren happikylläisyyttä mittaavat anturit, joten kynsilakka tai rakennekynnet täytyy poistaa.

Mitä mukaan tutkimukseen?

  • Täytetty unenseurantataulukko sekä unta koskeva kyselykaavake
  • Tutkimuksen aikana tarvittavat lapsen omat säännölliset ja tarvittaessa otettavat lääkkeet
  • Yöpymisvaatteet sekä muut yöpymistarvikkeet

Tutkimusyö unilaboratoriossa

Unitutkimus tapahtuu nukkuessa, se on kivuton ja täysin turvallinen. Unitutkimusrekisteröintiä varten kiinnitetään jo illan aikana elektrodeja pään alueelle hiusten sekaan vesiliukoisella kipsipastalla, tarraelektrodeja kasvojen alueelle ja vartalolle sekä vyömäisiä mittausantureita yövaatetuksen päälle.

Johdot kiinnitetään sängyn vieressä olevaan vahvistimeen ja tutkimuksen onnistumisen varmistamiseksi laitteet testataan hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Rekisteröinnin ollessa käynnissä wc:ssä pääsee käymään soittamalla kelloa. Yön aikana hoitaja valvoo rekisteröinnin laatua ja tulee tarvittaessa huoneeseen tarkistamaan ja korjaamaan elektrodeja ja antureita, jos esimerkiksi elektrodi on irronnut paikaltaan.

Unilaboratoriossa lapselle ja mukana olevalle huoltajalle tarjotaan ilta- ja aamupala. Osaston keittiössä on myös jääkaappi ja mikroaaltouuni omien eväiden säilyttämistä ja lämmittämistä varten. Erityisruokavaliosta pyydämme ilmoittamaan etukäteen unilaboratorioon.

Tutkimuksen jälkeen

Aamulla heräämisen jälkeen laitteet testataan uudelleen, minkä jälkeen elektrodit ja anturit irrotetaan. Vesiliukoisella kipsipastalla hiusten sekaan kiinnitetyt elektrodit ovat kovettuneet paikoilleen, joten ne on irrotettava suihkussa lämpimällä vedellä ja hiustenpesulla. Tätä varten unilaboratoriosta saa pyyhkeen, ja tarjolla on hiustenpesuaineita ja myös hiustenkuivaaja.

Aamutoimien ja aamupalan jälkeen hoitaja yleensä haastattelee vielä lapsen ja tämän huoltajan ennen kotiin pääsyä.

Kliinisen neurofysiologian lääkäri laatii unitutkimuksesta lausunnon tutkimukseen lähettäneelle lääkärille. Lähettävä lääkäri kertoo tutkimustulokset lapsen huoltajalle myöhemmin.