Lasten gastroenterologia, maha-suolikanavan sairaudet, vatsa- ja suolistosairaudet

Lasten vatsaelinsairaudet

Taysissa alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten vatsa- ja suolistosairauksien tutkimus ja hoito on keskitetty suolistopoliklinikalle ja sisäosastolle. Meillä tutkitaan potilaita, joilla on pitkittynyttä ripulia ja/tai veriulosteita, normaalia toimintaa haittaavia ja vaikeita,toistuvia vatsakipuja, vaikeaa ummetusta tai ravitsemukseen ja syömiseen liittyviä ongelmia. Vastaamme lisäksi maksa-, sappi-, ja haimasairauksien tutkimuksista ja hoidosta. Pääosin maksaan vaikuttavat aineenvaihdunta

Taysissa tutkittavia oireita ja hoidettavia sairauksia ovat muun muassa

  • tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) 
  • keliakia 
  • toiminnalliset suolistosairaudet: vaikea ummetus, ruokatorven refluksisairaus tai toiminnallinen ripuli 
  • maksasairaudet, kuten autoimmuunihepatiitti, skleroisoiva kolangiitti, sappitieatresia
  • ravitsemukseen ja imeytymiseen liittyvät ongelmat 

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Valtaosaa potilaista hoidamme poliklinikalla ja päiväsairaalassa, mutta joskus tarvitaan sairaalaseurantaa ja hoitoa sisätautiosastolla. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi tulehduksellisen suolistosairauden pahenemisvaiheet, erilaisten maksa- ja haimaongelmien selvittely ja imeytymis- tai syömisongelmat. Päiväsairaalassa annetaan lääkehoitoa Crohnin tautiin tai haavaiseen koliittiin.

Olennainen osa potilaiden tutkimista ja hoitoa ovat tähystystutkimukset eli endoskopiat, kuten mahalaukun tähystys eli gastroskopia sekä paksusuolen tähystys eli kolonoskopia. Ohutsuolen limakalvoa voidaan tukia nieltävällä kapselinmuotoisella kameralla, kapseliendoskopialla.

Lisäksi käytämme taudinmäärityksen apuna kuvantamistutkimuksia, esimerkiksi ultraääntä ja magneettikuvauksia, sekä ruuansulatuskanavan toimintaa selvittäviä tutkimuksia, kuten pH:n- ja impedanssin mittausta. Potilaille lähetetään aina edeltävästi valmistautumisohjeet tutkimuksiin.

Tähystystutkimukset tehdään yleensä lapsille nukutuksessa tai joskus rauhoittavan lääkityksen avulla. Mahantähystystä varten potilas tulee toimenpideaamuna päiväsairaalaan, ja yleensä hänet voidaan kotiuttaa toimenpidepäivänä.

Paksusuolen tähystystä varten lapsi kutsutaan edellisenä päivänä päiväsairaalaan, jossa ja aloitetaan tyhjennys paksusuolen tyhjentämiseksi. Yleensä lapsi kotiutuu tähystyksen jälkeen samana iltapäivänä.

Maksaa ja sappiteitä voidaan tutkia ultraäänellä ja/tai magneettikuvauksella. Joskus tarvitaan maksasta näyte eli biopsia, joka otetaan ultraääniohjauksella nukutuksessa. Sappitiet voidaan myös tähystää erityistapauksissa.  

Taysin erityisosaaminen

Lasten suolistosairauksien tutkimuksiin ja hoitoon osallistuu Taysissa moniammatillinen ryhmä, johon kuuluvat lasten gastroenterologi, lastensairaanhoitaja, lastenkirurgi ja, patologi sekä kuvantamistutkimuksista vastaava erikoislääkäri, lasten ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti ja psykologi.

Tieteellisen tutkimuksen kohteena ovat erityisesti tulehdukselliset suolistosairaudet, keliakia ja erilaiset toiminnalliset oireet.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Pauliina Hiltunen
Erikoislääkäri Saija Kantanen
Erikoislääkäri Aino Lehti