Diffuusiokapasiteetin mittaaminen

Keuhkojen diffuusiokapasiteetti kuvaa hapen kulkeutumista keuhkoista verenkiertoon. Tutkimusta käytetään muun muassa erilaisten keuhkosairauksien kuten keuhkolaajentuman, keuhkoahtaumataudin ja keuhkokudoksen paksuuntuman seurannassa. Tutkimuksella seurataan myös joidenkin lääkeaineiden keuhkosivuvaikutuksia.

Diffuusiokapasiteetin mittaukseen valmistautuminen

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Sairastuessa täytyy ottaa yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Potilas saa kutsun mukana ohjeet mahdollisista lääketauotuksista. Tutkimukseen tullessa on otettava mukaan luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä.

Alkoholin käyttö tutkimuspäivänä ja sitä edeltävänä päivänä on kielletty. Tupakoimatta on oltava 12 tuntia ennen tutkimusta. Raskasta ateriaa, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia ei saa nauttia neljään tuntiin ennen tutkimusta. Pyydämme myös välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimus kestää noin puoli tuntia. Tutkimustilanteeseen voi ottaa mukaan saattajan.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Tutkimuksessa potilas hengittää ja puhaltaa spirometrialaitteeseen hoitajan ohjeiden mukaan. Luotettava tutkimus edellyttää useita puhalluksia. Tutkimus ei aiheuta kipua eikä mitään jälkiseurauksia.

Veren hemoglobiinipitoisuus vaikuttaa tulokseen. Jos mitattu arvo on yli kuukauden vanha, hoitaja ottaa tutkimuksen yhteydessä sormenpäästä verikokeen.

Tutkimuksen jälkeen

Pyydettäessä kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.