Mahalaukun sähköisen toiminnan rekisteröinti

Elektrogastrografia

Elektrogastrografialla tutkitaan mahalaukun sähköistä toimintaa. Tutkimus tapahtuu makuuasennossa eikä se aiheuta kipua.

Elektrogastrografiaan valmistautuminen

Tutkimusta ei voi tehdä äkillistä hengitystie-, suolisto- tai muuta infektiota sairastavalle. Sairastuessa on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta  edeltävänä päivänä.

Mahalaukun tyhjenemistä hidastavat ja nopeuttavat lääkkeet on jätettävä tauolle kolme päivää ennen tutkimusta. Välttämättömät lääkkeet voi ottaa pienen nestemäärän kanssa.

Insuliinihoitoisille diabeetikoille pyrimme tekemään tutkimuksen aamulla. Aamun lyhyt- ja pitkävaikutteinen insuliini pistetään vasta sairaalassa juuri ennen tutkimuksen alkua. Mikäli käytössä on niin sanottu lispro-insuliini, pistetään se juuri ennen koeateriaa. Vatsaonteloon annosteltavaa insuliinia voi käyttää normaaliin tapaan ennen koetta.

Ennen tutkimusta on oltava syömättä ja juomatta vähintään neljä tuntia.

Tutkimus vie valmisteluineen noin 1,5 tuntia. Tutkimustilanteeseen voi ottaa mukaan saattajan. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Hoitaja kiinnittää vatsan päälle iholle tarraelektrodit, joiden avulla rekisteröinti tapahtuu. Potilas on rekisteröinnin ajan makuuasennossa.

Tutkimuksen puolivälissä potilas syö koeaterian, joka yleensä on juustosämpylä ja vettä. Vauvoilla koeateria on maitoa tai sosetta, ja se sovitaan etukäteen.

Mikäli potilaalla on vehnä- tai maitoproteiiniallergia tai hän sairastaa keliakiaa, asiasta pitää ilmoittaa hyvissä ajoin kliinisen fysiologian laboratorioon.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.