Impedanssikardiografia

Hemodynamiikan arviointi

Hemodynamiikan arvioinnin tarkoituksena on selvittää sydämen pumppauskykyä ja verisuonten ominaisuuksia makuulla sekä pystyasennossa. Tutkimus on kivuton ja siinä käytetään iholle liimattavia elektrodeja.

Tutkimuksella voidaan selvittää matalan ja korkean verenpaineen mekanismia, määritellä alentuneen sydämen pumppauskyvyn vaikeusastetta ja seurata koko kehon nestetasapainoa.

Hemodynamiikan arviointiin valmistautuminen

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Sairastuessa täytyy ottaa yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Säännöllistä lääkitystä voi jatkaa normaalisti, ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt. Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä, joten mukaan on otettava luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä.

Alkoholin käyttö tutkimuspäivänä ja sitä edeltävänä päivänä on kielletty. Tupakoimatta  on oltava kaksi tuntia ennen tutkimusta. Suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia ei saa nauttia neljään tuntiin ennen tutkimusta. Pari tuntia ennen tutkimusta voi syödä kevyen aamupalan tai aterian. Ylimääräistä valvomista ja raskasta  fyysistä rasitusta on vältettävä tutkimusta edeltävänä ja tutkimuspäivänä. Pyydämme myös välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimustilanteeseen ei ole mahdollista ottaa mukaan saattajaa.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen

Tutkimuksen alussa hoitaja laittaa iholle mittaustarrat sydämen pumppaustoiminnan mittausta varten. Verenpainetta seurataan sormen ja olkavarren ympärille asetetuilla manseteilla. Mittaukset tehdään ensin makuulla, sitten pystyasennossa ja vielä lopuksi makuulla.

Tutkimus kestää noin tunnin.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.