Impulssioskillometria

Impulssioskillometriatutkimusta käytetään pääasiassa alle kouluikäisten lasten astman diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Tutkimusta voidaan käyttää myös aikuisilla astman selvittelyssä. Tutkimus on helppo ja kivuton.

Tutkimuksessa selvitetään keuhkojen toimintaa hengittämällä mittauslaitteeseen eli impulssioskillometriin.

Impulssioskillometriaan valmistautuminen

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Mikäli lapsi sairastuu ennen tutkimusta, on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Mukaan on otettava luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä. Ennen tutkimusta ja sen aikana käytettävän lääkityksen ohjeistaa lähettävä lääkäri.

Pari tuntia ennen tutkimusta voi syödä kevyen aamupalan tai aterian. Suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia ei saa nauttia neljään tuntiin ennen tutkimusta. Myös rasittavaa liikuntaa on vältettävä ennen tutkimusta.

Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä tutkimukseen tullessa. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin tunti.

Tutkimuksen kulku

Lapsi saattajineen saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Heidät ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Perusmittausten aikana lapsi istuu ja hengittää nenä suljettuna suukappaleen kautta tavallista lepohengitystä mittauslaitteeseen muutaman kerran, 15–30 sekuntia kerrallaan.

Perusmittausten jälkeen hoitaja antaa hengitysteitä avaavaa lääkettä, jonka vaikutus hengitykseen mitataan 15 minuutin kuluttua mittauslaitteeseen hengittämällä.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Lapsi vanhempineen saa tutkimustuloksen hoitavalta lääkäriltä.