Kaulavaltimoiden ultraäänitutkimus

Kaulavaltimoiden ultraäänitutkimuksella selvitellään valtimoiden seinämämuutoksia ja näiden aiheuttamia ahtaumia sekä verivirtauksia esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöpotilailla. Tutkimus on nopea ja kivuton.

Ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

Äkillistä infektiota sairastavalle ei tutkimusta voi tehdä. Sairastuessa on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Tutkimukseen ei ole esivalmisteluja ja lääkkeet voi ottaa normaalisti.

Ultraäänitutkimukseen kannattaa varata aikaa noin puoli tuntia. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä tutkimukseen tullessa.

Tutkimustilanteeseen voi ottaa mukaan saattajan.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Lääkäri tekee ultraäänitutkimuksen anturilla kaulan ihon pinnalta käyttäen apuna vesiliukoista voidetta. Potilas on tutkimuksen ajan selinmakuulla.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.