Ei-iskeeminen nyrkistyskoe ja spiroergometria

Lihaksen energia-aineenvaihdunnan rasitustesti

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää lihasten aineenvaihduntahäiriöitä, kun potilaalla epäillään lihastautia. Ensimmäisessä osassa tehdään nyrkistyskoe, jossa pientä kumipalloa puristetaan rytmikkäästi kahden minuutin ajan. Toisessa osassa on polkupyörärasituskoe eli spiroergometria.

Rasituksen aikana hengitetään maski kasvoilla laitteeseen, joka rekisteröi hengityskaasuja. Ennen ja jälkeen rasituksen mitataan myös hengitystoiminnan mahdollisia muutoksia spirometriapuhalluksin.

Kyynärtaipeeseen asetetusta laskimokanyylista otetaan tutkimuksen aikana verinäytteitä, joista määritetään maitohappo- ja ammoniakkipitoisuudet. Maitohappoa ja ammoniakkia muodostuu lihaksen energia-aineenvaihdunnassa.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimusta ei voi tehdä äkillisen hengitystieinfektion tai sen päättymistä seuraavan 2 – 4 viikon aikana. Sairastuessa täytyy ottaa yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä  päivänä.

Alkoholin käyttö tutkimuspäivänä ja sitä edeltävänä päivänä on kielletty. Tupakoimatta on oltava kaksi tuntia ennen tutkimusta. Suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia ei saa nauttia neljään tuntiin ennen tutkimusta. Pari  tuntia ennen tutkimusta voi syödä kevyen aamupalan tai aterian.

Lääkitystä koskevat tiedot ovat tärkeitä, joten mukaan on otettava luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä. Säännöllistä lääkitystä voi jatkaa normaalisti, ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri ole toisin määrännyt.

Mukaan on otettava polkupyöräergometrin polkemiseen sopiva vaatetus ja kengät. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä tutkimukseen tullessa. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin kaksi tuntia.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Aluksi potilas vaihtaa vaatteet. Laboratoriosta voi myös lainata sairaala-asua ja jalkineita. Hoitaja kiinnittää sydänfilmitarrat rintakehälle ja raajoihin sekä verenpainemansetin olkavarteen.

Muutaman minuutin levon jälkeen otetaan sydänfilmi ja mitataan verenpaine ja hengitystiheys. Hoitaja asettaa laskimokanyylin kyynärvarteen. Noin 30 minuutin levon jälkeen otetaan ensimmäiset verinäytteet, joista tutkitaan maitohappo- ja ammoniakkipitoisuudet.

Nyrkistyskokeessa puristellaan rytmikkäästi pientä kumipalloa kahden minuutin ajan, minkä jälkeen otetaan verinäytteet suonikanyylistä.

Nyrkistyskokeen jälkeen puhalletaan spirometriapuhalluksia hoitajan ohjeiden mukaan ja tehdään spiroergometria eli rasituskoe polkupyörällä. Kyynärtaipeen suonikanyylista otetaan näytteitä ennen rasitusta, rasituksen aikana ja heti sen jälkeen.

Rasituksen jälkeen puhalletaan spirometriapuhalluksia, joita jatketaan viiden minuutin välein 10 minuuttiin asti. Tarvittaessa hoitaja antaa vielä keuhkoputkia avaavaa lääkettä, jonka vaikutus mitataan samanlaisilla puhalluksilla 10–15 minuutin kuluttua.

Lääkäri valvoo tutkimusta spiroergometrian alusta loppuun.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimusta valvonut kliinisen fysiologian lääkäri laatii lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.