Rasitusimpulssioskillometria

Rasitusimpulssioskillometriatutkimusta käytetään pääasiassa alle kouluikäisten lasten astman diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Tutkimukseen sisältyy vapaa ulkojuoksurasitus, jota ennen ja jälkeen selvitetään keuhkojen toimintaa impulssioskillometrilla. Tutkimus on helppo ja kivuton.

Rasitusimpulssioskillometriaan valmistautuminen

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Mikäli lapsi sairastuu ennen tutkimusta, on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Mukaan on otettava luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä. Ennen tutkimusta ja sen aikana käytettävän lääkityksen ohjeistaa lähettävä lääkäri.

Tutkimuspäivänä ennen tutkimusta ei saa juoda kolajuomia, kaakaota, teetä eikä kahvia. Ennen tutkimukseen tuloa on syötävä kevyt aamu- tai välipala, raskasta ateriaa ei saa syödä. Myös rasittavaa liikuntaa on vältettävä ennen tutkimusta.

Mukaan täytyy ottaa ulkolämpötilaan sopivat juoksuvaatteet ja -jalkineet. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä tutkimukseen tullessa. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin kaksi tuntia.

Tutkimuksen kulku

Lapsi saattajineen saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Heidät ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Pituuden mittauksen ja painon punnituksen jälkeen mitataan keuhkojen toimintaa lepotilanteessa. Lapsi istuu ja hengittää mittalaitteistoon eli impulssioskillometriin suukappaleen kautta muutaman kerran tavallista lepohengitystä 15–30 sekuntia kerrallaan.

Toisessa vaiheessa on hoitajan valvoma ulkojuoksurasitus. Rasituksen alussa lapsen sykkeen tulee nousta nopeasti vähintään 85 prosenttiin iänmukaisesta maksimisykkeestä. Tällä sykkeellä lapsi juoksee noin 8 minuuttia ja kuormitusastetta arvioidaan rintakehälle asetettavalla sykemittarilla.

Juoksun aikana seurataan vointia ja mahdollisia oireita. Rasituksen jälkeen seurataan impulssioskillometria-arvoja 15 minuutin ajan.

Lopuksi on bronkodilataatiokoe. Lapsi saa hengitysteitä avaavaa lääkettä, jonka vaikutus mitataan impulssioskillometrilla 15 minuutin kuluttua.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella.  Lapsi vanhempineen saa tutkimustuloksen hoitavalta lääkäriltä.