Ulkojuoksurasitus, vapaa rasitus, rasitusastmatutkimus

Rasitusspirometria

Rasitusspirometrialla pyritään toteamaan lapsella rasitusastma eli fyysisen rasituksen aiheuttama keuhkoputkien supistuminen. Tutkimukseen sisältyy vapaa ulkojuoksurasitus, jota ennen ja jälkeen mitataan keuhkojen toimintaa spirometriapuhalluksilla. Tutkimus on helppo ja kivuton.

Ulkojuoksurasitukseen valmistautuminen

Hengitystieinfektion tai muun äkillisen sairauden parantumisesta pitää olla kulunut vähintään kaksi viikkoa. Mikäli lapsi sairastuu ennen tutkimusta, on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Suklaata, kahvia, teetä, kaakaota, kola- tai muita piristäviä juomia ei saa nauttia neljään tuntiin ennen tutkimusta. Pari tuntia ennen tutkimusta voi syödä kevyen aamupalan tai aterian Myös rasittavaa liikuntaa on vältettävä ennen tutkimusta.

Mukaan on otettava luettelo tai lääkekortti käytössä olevista lääkkeistä. Ennen tutkimusta ja sen aikana käytettävän lääkityksen ohjeistaa lähettävä lääkäri.

Mukaan täytyy ottaa ulkolämpötilaan sopivat juoksuvaatteet ja -jalkineet. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä tutkimukseen tullessa. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin 1,5 tuntia.

Tutkimuksen kulku

Lapsi saattajineen saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Heidät ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Pituuden mittauksen ja painon punnituksen jälkeen mitataan keuhkojen toiminta lepotilanteessa spirometriapuhalluksin. Tämä tapahtuu hoitajan ohjeen mukaan hengittämällä suukappaleen kautta mittauslaitteistoon.

Toisessa vaiheessa on ulkojuoksurasitus. Rasitus toteutetaan hoitajan valvomana vapaana ulkojuoksuna. Rasituksen alussa lapsen sykkeen tulee nousta nopeasti vähintään 85 prosenttiin iänmukaisesta maksimisykkeestä. Tällä sykkeellä lapsi juoksee noin 8 minuuttia ja kuormitusastetta arvioidaan rintakehälle asetettavalla sykemittarilla.

Rasituksen jälkeen seurataan puhallusarvoja 15 minuutin ajan.

Lopuksi on bronkodilataatiokoe. Lapsi saa hengitysteitä avaavaa lääkettä, jonka vaikutus puhallusarvoihin mitataan 15 minuutin kuluttua.

Tutkimuksen jälkeen

Pyydettäessä kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Lapsi vanhempineen saa tutkimustuloksen hoitavalta lääkäriltä.