Ruokatorven manometria

Ruokatorven paineenmittaus

Tutkimuksella selvitetään ruokatorven toimintaa erityisesti närästys- ja nielemisvaikeuspotilailla sekä epäselvissä rintakiputapauksissa. Manometria voidaan tehdä myös ennen refluksitaudin leikkaushoitoa.

Manometriaan valmistautuminen

Tutkimusta ei voi tehdä äkillistä hengitystie-, suolisto- tai muuta infektiota sairastavalle. Sairastuessa on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Mahalääkkeitä ei saa ottaa ainakaan vuorokauteen ennen tutkimusta. Lähettävä lääkäri antaa tarkemmat ohjeet näiden ja mahdollisten muiden lääkkeiden ottamisesta.

Ennen tutkimusta on oltava vähintään neljä tuntia ravinnotta. Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Ennen painemittausta hoitaja puuduttaa sieraimen geelimäisellä puudutusaineella. Ruokatorven paineen muutokset mitataan ohuehkolla katetrilla, joka viedään nenän kautta ruokatorveen.

Tutkimuksessa potilas on selinmakuulla. Aluksi mitataan ruokatorven lepopainetta, jonka jälkeen paineaallon etenemistä seurataan vesinielaisujen avulla.

Mikäli potilaalla on ollut nielemisvaikeutta kiinteällä ruualla, saa hän vielä istuallaan syötäväksi leipäkrutonkeja tai riisikakkua, ja ruokatorven toimintaa seurataan näiden nielemisen aikana.

Lääkäri valvoo tutkimusta, ja se kestää noin 30 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.