TTE-tutkimus, TEE-tutkimus

Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimuksella selvitellään sydämen onteloiden mittoja, seinämien paksuuksia sekä läppien rakennetta ja toimintaa sekä verivirtauksia sydämessä ja suurissa verisuonissa. Ultraäänitutkimus tehdään anturilla joko rintakehän päältä tai ruokatorven kautta.

Jos aivoverenkiertohäiriön aiheuttajaksi epäillään sydämestä tai aortan kaaresta lähtöisin olevaa verihyytymää, tehdään yleensä sydämen ultraäänitutkimus. Se tehdään tavallisesti ruokatorven kautta, koska näin näkyvyys sydämeen on erityisen hyvä ja saadaan luotettavampaa tietoa kuin pelkästään rintakehän päältä tehdyllä tutkimuksella.

Sydämen ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

Äkillistä infektiota sairastavalle ei tutkimusta voi tehdä. Sairastuessa on otettava yhteyttä tutkimukseen lähettäneeseen poliklinikkaan tai osastoon viimeistään tutkimusta edeltävänä päivänä.

Rintakehän päältä tehtävään TTE-tutkimukseen ei ole esivalmisteluja.

Ennen ruokatorven kautta tehtävää TEE-tutkimusta on oltava neljä tuntia syömättä ja juomatta.

Rintakehän päältä tehtävään tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin puoli tuntia, ruokatorven kautta tehtävään noin tunti. Tutkimustilanteeseen voi ottaa mukaan saattajan.

Pyydämme välttämään hajusteiden käyttöä.

Tutkimuksen kulku

Potilas saapuu kutsussa mainittuna ajankohtana ja ilmoittautuu kliinisen fysiologian ja isotooppilaboratorion ilmoittautumisessa. Potilas ohjataan odotustilaan, josta hoitaja käy kutsumassa tutkimukseen.

Lääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttamalla ultraäänianturia rintakehällä käyttäen apuna vesiliukoista voidetta.

TEE-tutkimuksen kulku

Myös ruokatorven kautta tehtävään tutkimukseen tulevan potilaan sydämen lääkäri tutkii aluksi rintakehän päältä.

Seuraavaksi hoitaja puuduttaa potilaan nielun kurlausnesteellä ja asettaa tämän kyynärvarteen laskimokanyylin myöhempää keittosuolaruiskutusta varten.

Lääkäri vie ultraäänianturin potilaan suun kautta ruokatorveen, tutkii sydämen rakenteet ja arvioi aivoverenkiertohäiriöiden sydänperäiset ja valtimoperäiset riskitekijät. Näitä ovat muun muassa sydämen sisäiset hyytymät, poikkeavuudet aortassa ja mahdolliset sydämen sisäiset oikovirtaukset.

Tietyssä vaiheessa tutkimusta kanyylin kautta ruiskutetaan verenkiertoon keittosuolaa edellä mainitun oikovirtauksen arvioimiseksi. Ruokatorven kautta tehtävä tutkimus kestää noin 15 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Jos potilaan nielu on puudutettu, hänen on oltava syömättä noin kaksi tuntia tutkimuksen jälkeen tai kunnes puudutusaineen vaikutus on selkeästi poistunut.

Tutkimuksen tehnyt kliinisen fysiologian lääkäri laatii tutkimuksesta lausunnon mittaustulosten perusteella. Potilas saa tutkimustuloksen häntä hoitavalta lääkäriltä.