Runsaat kuukautiset

Runsaat kuukautiset ovat yleinen vaiva, joka voi rajoittaa elämää paljonkin. Jopa puolessa tapauksista aiheuttaja jää selvittämättä, mutta usein syynä ovat kohdun hyvänlaatuiset kasvaimet eli myoomat tai kohdun limakalvon polyypit. Yleensä hoitona on tulehduskipu- tai hormonilääkitys. Taysissa tehtäviä toimenpiteitä ovat myoomien ja polyyppien poisto sekä kohdun limakalvon tuhoaminen tai kohdunpoistoleikkaus.

Lähettävä lääkäri arvioi, tarvitaanko runsaan vuodon vuoksi tutkimuksia erikoissairaanhoidossa. Tutkimukset voidaan tehdä Tays Keskussairaalan, Tays Hatanpään, Tays Valkeakosken tai Tays Sastamalan naistentautien poliklinikalla.

Runsaiden kuukautisten lääkehoito

Runsaiden kuukautisten hoito suunnitellaan yksilöllisesti potilaan tilanteen mukaan. Lähes puolella potilaista tulehduskipulääkkeet vähentävät kuukautisvuodon määrää viidenneksellä tai jopa puoleen aiemmasta.

Sekä yhdistelmäehkäisypillerit että hormonikierukka vähentävät vuotojen määrää, kuukautiskipuja ja kuukautisia edeltävää oireilua. Hormonikierukka on tehokkain lääkkeellisistä hoidoista.

Mikäli lääkehoito ei auta tai vuodon syynä on esimerkiksi poistettavissa oleva myooma tai polyyppi, voidaan harkita toimenpidehoitoa.

Myoomien ja polyyppien poisto Taysissa

Kohdun lihaskyhmyjä eli myoomia on 20–30 prosentilla yli 30-vuotiaista naisista. Oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa, sillä nykykäsityksen mukaan ne eivät muutu pahanlaatuisiksi.

Jos myooma kasvaa kohtuontelon sisällä, se saattaa jo pienikokoisena aiheuttaa vuotoja ja myös kipuja. Kohtuontelon sisälle kasvavat myoomat voivat myös haitata raskaaksi tuloa ja lisätä keskenmenoriskiä. Hyvänlaatuiset limakalvopolyypit voivat myös aiheuttaa vuotohäiriöitä.

Kohdun limakalvon alaisia myoomia ja polyyppejä voidaan poistaa emättimen ja kohdun kaulakanavan kautta tehtävän tähystyksen yhteydessä höyläämällä eli resektoskopialla. Tähystyshoidon etuna on lyhyt sairaalahoito ja nopea toipuminen.

Jos vuotoja vielä on, tähystystoimenpide tehdään heti kuukautisten jälkeen eli kuukautiskierron 5.–12. päivänä. Tarvittaessa voidaan käyttää hormonihoitoa kuukautisten ajoittamiseksi.

Toimenpide tehdään polikliinisesti tarvittaessa paikallispuudutuksessa, selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa leikkaussalissa.  Kohtuun laitetaan nestettä ja polyyppi tai myooma poistetaan tähystimen kautta. Joskus kookas myooma voidaan joutua höyläämään kahdessa osassa erillisissä toimenpiteissä.

Kohdun herakalvon alaisia myoomia voidaan poistaa hedelmällisessä iässä olevilta naisilta vatsaontelon kautta tehtävässä tähystys- tai avoleikkauksessa, mikäli myoomat aiheuttavat oireita. Myoomat ovat myös tavallisin syy kohdunpoistoon.

Kohdun limakalvon tuhoaminen

Kohdun limakalvon tuhoamiseen on useita menetelmiä, jotka kaikki alentavat hedelmällisyyttä. Hoidon jälkeen on kuitenkin huolehdittava ehkäisystä, sillä alkava raskaus ei todennäköisesti etenisi normaalisti.

Noin puolella potilaista vuodot loppuvat kokonaan hoidon jälkeen ja hoitotulos on useimmiten pysyvä. Hoito ei kuitenkaan lievitä muita kuukautisiin liittyviä oireita.

Toimenpide tehdään yleensä polikliinisesti paikallispuudutuksessa. Pelkkä kohdun limakalvon tuhoamishoito voidaan tehdä missä kuukautiskierron vaiheessa tahansa.

Toimenpiteessä kohtuun asetetaan joko radioaalloilla toimiva katetri tai niin sanottu lämpöpallokatetri. Hoito aiheuttaa limakalvon merkittävän ohenemisen eikä siis sovellu potilaille, jotka harkitsevat vielä synnyttämistä.

Kuukautisvuodot alkavat 1–3 kuukauden kuluttua kohdun limakalvon tuhoamishoidosta, mikäli vuodot eivät lopu kokonaan. Hoito ei vaikuta hormonitasapainoon, vaikka vuodot loppuvatkin.

Kohdun limakalvon tuhoamishoito on turvallinen eikä siihen liity vakavia haittoja. Joskus kohtu voi kuitenkin tulehtua hoidon jälkeen. Oireina ovat voimakas alavatsakipu ja lämmön nousu, ja tällöin pitää ottaa yhteyttä sairaalaan.

Vastuuhenkilöt

Vastuualuejohtaja Riikka Niemi
Apulaisylilääkäri Kirsi Kuismanen