Koronavirus (COVID-19)

Tältä sivulta löydät kootusti koronavirusinfektioon (COVID-19) ja Taysin toimintaan liittyviä ohjeita sekä ajankohtaistiedotteita. Pirkanmaan koronavirustilanne ja suositukset -sivulta näet ajankohtaiset alueelliset suositukset ja epidemiatilanteen.

Tietoa testauksesta, karanteenista ja eristyksestä

Arvioi oireitasi Omaolo-palvelussa
Testiin hakeutuminen ja saapuminen
Tietoa ja ohjeita  karanteenista ja eristyksestä

Sairaalan käytännöt epidemian aikana

Sairaalan toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana
Sairaalassa asioiminen potilaana
Vierailut sairaalassa

Koronarokotukset Pirkanmaalla

Tietoa rokotuksista
Vakavalle koronataudille alttiiden potilaiden hoidossa on käytettävä rokotettua henkilökuntaa

Paxlovid-lääkehoito

Paxlovid-lääkehoito riskiryhmille

Muita ohjeita

Vastauksia kysymyksiin ja ohjeita pitkäaikaissairaille
Taysin henkilöstön neuvonta ja testaus
Instructions in English - ohjeita englanniksi

Arvioi oireitasi Omaolo-palvelussa

Voi tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi.

Testiin hakeutuminen ja saapuminen

Taysin koronaneuvontapuhelin on suljettu. Käytä oman kotikuntasi terveysneuvontapalveluja tai työterveyshuollon neuvontaa.

Koronatestiin saapuminen

Kuntien järjestämät tai työterveyshuollon näytteenottopisteet selvität helpoimmin verkkosivuilta tai puhelimitse.

Koronanäytteenottoon ei voi tulla itse suoraan, vaan testi edellyttää lähetettä ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemää ajanvarausta.

Huomaa, että koronanäytteitä ei oteta laboratorioiden tavanomaisissa näytteenottopaikoissa. Koronanäytteenottoon kuljetaan aina ulkokautta. Sairaalan pääsisäänkäyntiä tai muita sisäkulkureittejä ei saa käyttää.

Katso saapumisohjeet näytteenottoon Fimlabin sivuilta.

Tietoa ja ohjeita karanteenista ja eristyksestä

Oheiselle sivulle on koottu yleisiä karanteeniin ja eristykseen liittyviä kysymyksiä vastauksineen: Usein kysyttyjä kysymyksiä karanteenista ja eristyksestä

Sairaalan toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana

Sairaalamme toimivat normaaliin tapaan. Olemme kuitenkin varautuneet siihen, että epidemiatilanne voi muuttua, ja tällaisessa tapauksessa kiireettömän hoidon aikoja voidaan joutua siirtämään.

Jos olet Taysin potilas ja sinulla on tulevia vastaanotto- tai toimenpideaikoja, tarkista yhteystietosi OmaTays-palvelusta. Näin tavoitamme sinut nopeimmin, mikäli aikaasi joudutaan siirtämään. Otamme potilaisiin aina henkilökohtaisesti yhteyttä, jos ajanvaraukseen tulee muutoksia.

Sairaalassa asioiminen potilaana

Omia vaivoja tai sairauksia ei kannata jättää tutkimatta ja hoitamatta koronaviruksen pelon vuoksi. Koronapotilaille on oma vastaanottonsa ja sisäänkäyntinsä. 

Jos sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää ja nuhaa, kiireetöntä vastaanotto- tai tutkimusaikaa tulee siirtää. Ota tässä tapauksessa yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön. 

Suosittelemme oman maskin käyttöä etenkin hoidollisissa tiloissa, kuten osastolla tai poliklinikalla. Sairaalan tiloissa on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa, kuten muuallakin yleisissä tiloissa. Pese ja desinfioi kätesi ennen vastaanotolle tai tutkimuksiin menoa ja seuraa yksiköidemme antamia ohjeita. Pidä aina hyvää turvaväliä muihin ihmisiin.

Vierailut Taysin sairaaloiden osastoilla

Tutustu alla olevaan ohjeeseen ennen vierailua sairaalassa.

Huomioi nämä, jos olet tulossa vierailemaan:

 • Vierailijat voivat aina käyttää maskia sairaalassa. Erityisesti toivomme maskin käyttöä silloin, kun vieraillaan hoidollisissa tiloissa, eli poliklinikoilla ja osastoilla.
 • Sairaalassa voi vierailla vain terveenä. Vierailijalla ei saa olla lieviäkään hengitysinfektio-oireita, kuten nuhaa.
 • Käytä käsihuuhdetta tullessasi sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen sekä sieltä poistuessasi.
 • Ilmoittaudu vierailemaan tullessasi ensin aina yksikön henkilökunnalle.
  • Joissain yksiköissä tai joitakin tiettyjä sairauksia sairastavia potilaita kohdattaessa myös vierailijoiden tulee käyttää suu-nenäsuojusta. Näin toimitaan esimerkiksi veritauteja ja syöpää hoitavissa yksiköissä tai jos tapaat elinsiirron saanutta potilasta. Noudata yksikön antamia ohjeita. Saat suu-nenäsuojuksen yksiköstä.

Ota huomioon muut potilaat:

 • Jos potilaan kunto sallii, suosi tapaamista ulkona tai kahvilassa.
 • Pidä turvaetäisyys potilaisiin ja henkilökuntaan.

Huomaathan:

 • Lasten ja nuorten yksiköissä voi olla omia vierailuohjeita. Voit kysyä niistä henkilökunnalta. 
 • Myös raskaana oleville ja synnyttäjille on omat ohjeensa tukihenkilön läsnäolosta.

Koronarokotukset Pirkanmaalla

Kunnat rokottavat asukkaansa ja kunnan alueella pitkäaikaisesti oleskelevat henkilöt. Kunnat tiedottavat rokotusaikatauluista itse. Ajantasaisen tiedon saamiseksi seuraa kotikuntasi viestintäkanavia, esimerkiksi verkkosivuja ja paikallislehtiä. Alla olevassa koosteessa on yleistä tietoa rokotteista ja rokotusten järjestelyistä Pirkanmaan alueella.

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotuksista >>

Tays julkaisee aika ajoin ajankohtaistiedotteita rokotusten etenemisestä Pirkanmaalla. Tiedotteet ilmestyvät tays.fi-sivuston etusivulle Uutiset-kohtaan.

Koronarokotus ja kuvantaminen: Koronarokotteesta voi aiheutua vaarattomia suurentuneita imusolmukkeita kainaloon ja kaulalle. Jos olet tulossa koko vartalon tai pään ja kaulan alueen kuvantamistutkimuksiin pian rokotuksen saamisen jälkeen, ilmoita rokotuksesta kuvantamisen yhteydessä. Näin radiologi osaa ottaa rokotuksen vaikutukset huomioon. PET-kuvauksiin kannattaa vielä kysyä tarkemmat ohjeet hoitavasta yksiköstä. Lue myös tiedote: Koronavirusrokotteen suurentamat imusolmukkeet voivat näkyä kuvantamistutkimuksissa

Paxlovid-lääkehoito riskiryhmille

Paxlovid® on ensimmäinen Suomessa käyttöön saatu suun kautta otettava koronaviruslääke. Lääkitys kohdennetaan koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Siirry kansalaisille suunnattuun Paxlovid-ohjeeseen tai jos olet lääkäri ja harkitset potilaallesi Paxlovidin aloitusta, lääkäreille suunnattuun Paxlovid erityisryhmien koronavirusinfektion varhaisen hoidon ohjeeseen.

Vastauksia kysymyksiin ja ohjeita pitkäaikaissairaille

Taysin henkilöstön neuvonta ja testaus

 • Taysilaiset voivat varata ajan koronatestiin Pirten yleisen ajanvarauksen kautta, 03 5656 4600. Lisätietoa ajanvarauksesta Pirten omilla sivuilla.
 • Ajanvaraus palvelee myös viikonloppuisin. Katso tarkemmat kellonajat ja yhteystiedot Pirten sivuilta.

Instructions In English

In Pirkanmaa area the coronavirus samples are now taken of persons who have symptoms of an acute respiratory infection and who haven't received two doses of COVID-19 vaccine. It’s not necessary to get tested if you experience only mild symptoms and you are fully vaccinated.

Ask for a covid test if you experience symptoms after being exposed to COVID-19, even if you are fully vaccinated.

Read more: Coronavirus COVID-19 – Instructions in English.

It is important for persons with symptoms to avoid social contact with others.

Visiting patients in hospital during Covid-19 – Instructions for a safe visit:

 • You can only visit the hospital healthy!
 • Always register with the staff first.
 • Guests of pediatric patients, women in labor and those in the end-of-life care may visit according to their own instructions.