Koronavirus (COVID-19)

Tältä sivulta löydät kootusti koronavirusinfektioon (COVID-19) ja sairaaloiden toimintaan liittyviä ohjeita. 

Pirkanmaalla noudatetaan THL:n koronasuosituksia. Tarkempaa tietoa koronavirusinfektiosta, tarttumisesta ja suojautumisesta saat tästä linkistä THL:n sivuilta.

Sairaaloiden toiminta ja vierailut 
Koronatestaus ja -hoito 
Koronarokotukset ja lääkehoito  
Ohjeet terveydenhuollon ammattilaisille

Sairaaloiden toiminta ja vierailut 

Sairaaloiden toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana

Sairaalamme toimivat normaaliin tapaan.

Jos sinulla on tulevia vastaanotto- tai toimenpideaikoja, tarkista yhteystietosi OmaTays-palvelusta. Näin tavoitamme sinut nopeimmin, mikäli aikaasi joudutaan siirtämään. Otamme potilaisiin aina henkilökohtaisesti yhteyttä, jos ajanvaraukseen tulee muutoksia.

Sairaalassa asioiminen potilaana

Omia vaivoja tai sairauksia ei kannata jättää tutkimatta ja hoitamatta koronaviruksen pelon vuoksi. Jos sinulla on vastaanottoaika sovittuna ja saat akuutin hengitystieinfektion oireita, ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön ja tarkista, tarvitseeko varattua aikaa siirtää. 

Maskia voi käyttää etenkin hoidollisissa tiloissa, kuten osastolla tai poliklinikalla. Sairaalan tiloissa on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa, kuten muuallakin yleisissä tiloissa. Seuraa yksiköidemme antamia ohjeita. 

Vierailut Taysin sairaaloiden osastoilla

Vierailijat voivat käyttää maskia sairaalassa. Erityisesti toivomme maskin käyttöä silloin, kun vieraillaan hoidollisissa tiloissa, eli poliklinikoilla ja osastoilla. Käytä käsihuuhdetta tullessasi sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen sekä sieltä poistuessasi.

Ilmoittaudu vierailemaan tullessasi ensin aina yksikön henkilökunnalle.

Joissain yksiköissä tai joitakin tiettyjä sairauksia sairastavia potilaita kohdattaessa myös vierailijoiden tulee käyttää suu-nenäsuojusta. Näin toimitaan esimerkiksi veritauteja ja syöpää hoitavissa yksiköissä tai jos tapaat elinsiirron saanutta potilasta. Noudata yksikön antamia ohjeita. Saat suu-nenäsuojuksen yksiköstä.

Ota huomioon muut potilaat:

  • Jos potilaan kunto sallii, suosi tapaamista ulkona tai kahvilassa.
  • Pidä turvaetäisyys potilaisiin ja henkilökuntaan.

Koronatestaus ja -hoito

Koronavirus aiheuttaa akuutin hengitystieinfektion, jonka oireet voivat olla vaihtelevia. Pelkästään oireiden perusteella ei ole mahdollista päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Jos yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Koronakotitestin voi tehdä halutessaan. Laboratoriossa tehtävää koronatestiä suositellaan tietyissä tilanteissa. Katso koronaviruksen näytteenottokriteerit alla olevasta kaaviosta.

Jos sinulla on todettu Covid-19-infektio edeltävän kahden kuukauden aikana, uutta testiä ei tässä epidemiatilanteessa tarvita. Oireisena suositellaan kuitenkin välttämään kontakteja, kunnes oireet ovat lievittymässä.

Toimintaohjeet Pirkanmaalla 19.12.2022

Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sen päällä. Lievissä oireissa ei yleensä tarvita koronatestiä. Hakeudu testiin jos kuulut ryhmään, jolla on erityisen suuri riski saada vaikea koronavirusinfektio ja jolle siksi suositellaan varhaista viruslääkehoitoa. Siirry kansalaisille suunnattuun Paxlovid-ohjeeseen. Jos sinulle tulee vaikeita oireita, ota yhteys työterveyteen tai kotikunnan terveysneuvontaan. Niiden ollessa kiinni soita 116117. Jos et enää pärjää kotona ja sinulla on esimerkiksi hengitysvaikeuksia, soita 112. Katso kaavion sisältö pelkkänä tekstinä täältä.

Koronanäytteenottoon ei voi tulla itse suoraan, vaan testi edellyttää lähetettä ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemää ajanvarausta. Tarkista oman kotikuntasi antamat ohjeet kunnan verkkosivuilta. Ajankohtaiset tiedot Fimlabin näytteenottopisteistä ja saapumisohjeet löydät Fimlabin sivuilta.

Karanteeni ja eristys

Tartuntatautilääkärin laatimia karanteeni- tai eristyspäätöksiä ei ole koronan vuoksi enää tehty 21.1.2022 alkaen.

Väliaikainen sairausvakuutuslain muutos on voimassa 1.1.–31.12.2022, ja sen mukaan koronan vuoksi aiheutuneista ansiomenetyksistä voi hakea tartuntatautipäivärahaa terveydenhuollosta saadulla todistuksella. 1.1.2023 alkaen todistuksia ei enää laadita.

Koronarokotukset ja lääkehoito

Rokotukset

Alueet rokottavat asukkaansa ja alueella pitkäaikaisesti oleskelevat henkilöt. Ajantasaisen tiedon saamiseksi seuraa alueesi viestintäkanavia, esimerkiksi verkkosivuja ja paikallislehtiä.

Paxlovid-lääkehoito riskiryhmille

Paxlovid® on ensimmäinen Suomessa käyttöön saatu suun kautta otettava koronaviruslääke. Lääkitys kohdennetaan koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Siirry kansalaisille suunnattuun Paxlovid-ohjeeseen.

Jos olet lääkäri ja harkitset potilaallesi Paxlovidin aloitusta, siirry lääkäreille suunnattuun ohjeeseen.

Ohjeet terveydenhuollon ammattilaisille

Katso Taysin infektioyksikön ohjeet tästä linkistä.