Mielipolku

Mielipolku on historiallisen Pitkäniemen sairaalan rantamaisemissa kiertelevä luontopolku. Polun varrella on mielikuvaharjoitteita, jotka tukevat rentoutumista ja mielen elpymistä luontoympäristössä.

Mielipolku ja sen harjoitteet perustuvat tieteelliseen tutkimukseen. Useissa maissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että luonnossa oleskelu lisää myönteisiä tunteita ja vähentää kielteisiä tunnekokemuksia kuten masennusta ja ahdistuneisuutta. Myös tarkkaavaisuus kohenee luontoympäristössä. Luonnon vaikutus on todettu erityisen tehokkaaksi stressaantuneilla ihmisillä. Mielen lisäksi luonnolla on myönteisiä vaikutuksia myös kehon toimintaan: fysiologinen elpyminen alkaa muutamassa minuutissa, verenpaine laskee ja lihasjännitykset vähenevät.

Mielipolun suunnitteli psykologian professori Kalevi Korpela Tampereen yliopistosta. Suunnittelussa oli mukana myös viherympäristöterapeuttisen hoitotyön opiskelijoita. Polku toteutettiin yhteistyössä Verte Oy:n, Pitkäniemen psykiatrian terapiapalvelujen sekä Pirkanmaan mielenterveystyön kehittämisyksikön kanssa. Terapiapalvelujen kautta mielipolun tekemiseen osallistuivat myös sairaalan potilaat. Polku palvelee erityisesti potilaita, omaisia ja henkilökuntaa, mutta se on avoin myös kaikille kiinnostuneille. Tällä tavoin Mielipolku toteuttaa myös sairaalan pyrkimystä avautua ulkomaailmaan.

Polun aloituspiste on rantasauna Poutalan tienhaarassa (ilmoitustaulu). Poutalaan ja läheiselle parkkipaikalle on opastus sairaala-alueella. Mielipolun opastekarttoja voi lainata lähtöpisteen postilaatikosta, Pitkäniemen neuvonnasta tai rakennusten 11/17 (kts Pitkäniemen aluekartta) viereisen pysäköintialueen laatikosta. Reitti on merkitty luontoon punaisella nauhalla. Osa polusta on mahdollista kulkea pyörätuolilla. Mielikuvaharjoitteet löytyvät rastilaatikoista, jotka ovat merkitty opastekarttaan. Harjoitteissa on tekstin lisäksi apukuvat.
 

Mielipolku on avoinna yleisölle kesäaikaan joka päivä kello 8-20.
Pyörätuolireitti 1,3 km
Kävelyreitti 1,5 km

Mielipiteesi on meille tärkeä: Mielipolun käyttäjäkysely

Lisätiedot

Suunnittelija Marita Koskinen